Mexicanske pandekager – hvad er hvad?

Mexicanske pandekager kender vi i Danmark under betegnelsen, tortilla, men der er mange begreber, der forvirrer os – og det er der god grund til, for virksomhederne som forhandler mexicanske pandekager i Danmark, lader til ikke selv at forstå, hvad betegnelserne betyder. I denne guide vil vi gennemgå, hvad de forskellige betegnelser betyder, så du ved, hvad der er op og ned indenfor mexicanske pandekager.

Forskellige typer af mexicanske pandekager

mexicanske pandekagerTortillas: T0rtillas er den mest almindelige type af alle mexicanske pandekager. Der findes både hvede- og majstortillas, men i Mexico spiser man næsten kun dem af majs. Desværre kan man ikke købe majstortillas i Danmark, så man skal lave sine egne, hvis man ikke vil finde sig i kun at spise dem med hvede, som er et særsyn i Mexico. Tortillas skal være små – det er de ikke, når du køber dem i supermarkedet, men det skal de altså være, hvis det er rigtigt. Hvis de skal være autentiske, skal de ikke være større end dem på billedet.

Taco: Tacos er den mest misforståede af alle mexicanske pandekager. Faktisk er taco bare en tortilla, man holder, så den former sig i en v-form – så ja, en rigtig taco er blød. At det er opskrift er en taco-opskrift, betyder faktisk kun at pandekagen ikke er rullet sammen, men holdes så der er åbent ned til fyldet. De sprøde taco’s vi kender herhjemme, og som mexicanerne så småt selv er ved at acceptere er intet andet end en amerikansk tex-mex bastardisering. De smager fint, men sprøde tacos er altså en amerikansk ide. Ideen kommer dog fra totopos, som er mexicanernes autentiske version af tortillachips.

Burrito: En burrito er en større pandekage end tortillas, og er oftest tykkere også. De sælges ikke i Danmark. Dermed ikke sagt, du ikke godt kan finde et produkt der hedder noget med burito – men det er altså ikke buritos, medmindre de er tykke, majspandekager. Mexicanerne spiser buritos til morgenmad med æg, bønner og salsa. Det lyder måske voldsomt, men i Mexico er man ikke bange for at morgenmaden smager af noget. Burritos er ofte dampede.

Fajita: Fajita er store pandekager, måske den største af alle mexicanske pandekager af hvede eller majs, som amerikanere fylder med grøntsager såsom rød peber, bønner og ofte også kylling. En fajita er en tex-mex frokostret, som er hurtig at lave og spise. Det er derfor også ekstremt misvisende, når butikker i Danmark f.eks. sælger fajita spicemix, da det jo på ingen måde er givet, hvad en fajita smager af.

Vi håber, vores guide til mexicanske pandekager har været hjælpsom i dine forsøg på at lave god, autentisk mexicansk mad. Vi opdaterer snart hjemmesiden med en opskrift på mexicanske tortillas og andre mexicanske pandekager.

 

 

 

 

, , , ,

7 Responses to Mexicanske pandekager – hvad er hvad?

  1. Allan 2. november 2013 at 10:32 #

    Kære Jeppe. Tak for dine fine forklaring på de forskellige mexicanske pandekager. Jeg bliver helt glad når du skriver at i Mexico spiser de stort set kun pandekagerne baseret på majsmel. Det undrer mig, at man ikke kan købe dem herhjemme, i en tid hvor alle taler om, at vi indtager for meget hvede. Du skriver også andet stedet på sitet, at creme fraiche også er en misforståelse i forhold til det autentiske mexicanske køkken. Så det viser sig jo at det autentiske køkken er meget mere sundt i den tillempelsen vi efterhånden herhjemme tro er den ægte!

    Jeg glæder mig til opskrifter på autentiske majstortillias! Tænkte også på at måske kunne du i fremtiden lave en forhandler liste, der på være sites eller steder der forhandler autentiske mexicanske produkter?

    Tak, fordi du håndhæver det autentiske mexicanske køkken!

    • Jeppe 2. november 2013 at 15:59 #

      Mange tak for dine fine ord, Allan.

      Jeg er glad for, du har fundet hjemmesiden nyttig. Det med forhandlerlisten er en rigtig god idé, for det kan virkelig være svært at finde ingredienserne, man skal bruge. De er lidt frustrerende at se, hvordan mexicansk mad bliver nedgjort til smagløse hvedepandekager med oksefars tilsat fajitakrydderi og salsa-mix i manges opfattelse, men det skyldes jo den fastfoodficering, der foregår i Danmark af fremmed mad. http://mexicansk-mad.dk er mit stille oprør mod denne udvikling. 🙂

      Jeg har engang skrevet og spurgt Santa Maria, hvorfor de ikke laver majspandekager som en fast del af sortimentet, men der kom aldrig svar 🙂

  2. Mette H 10. februar 2016 at 14:49 #

    Undre mig lidt over at Wikipedia ikke er enig med dig. Hvad er dit vidensgrundlag for denne beskrivelse?

    • sara 11. september 2016 at 7:22 #

      Hvad er de ikke enige i Mette?

  3. Hej 7. juni 2016 at 11:01 #

    Mexicansk mad er godt:)

  4. Hosting Deutschland 22. juli 2016 at 23:46 #

    Endelig findes der madpandekager som f.eks. de mexicanske pandekager, der kan spises med kodfyld, majs og andre gronsager og andet tilbehor. Der er ogsa de danske madpandekager med fyld af kodsauce og tomatsauce til topping.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Har du styr på mexicansk mad? Har brug for hjælp :-) - 12. juli 2013

    […] er ihvertfald meget godt beskrevet her, hvad der er hvad Mexicanske pandekager – hvad er hvad? ♥♥Mor til bassen 2007 og fisen 2010♥♥ Svar med […]

Skriv et svar

UA-42442149-3