To chili con carne opskrifter fra Mexico!

Se vores to lækre og helt forskellige opskrifter på chili con carne, som de spiser og laver dem i Mexico. Chili con carne er for mange synonymt med mexicansk mad, men det er også lidt forvirrende, da man kan lave chili con carne på et hav af forskellige måder. Og da mange variationer er fordanskede eller amerikaniserede, kan du nemt være i den situation, at du aldrg har smagt en rigtig chili con carne. På mexicanske restauranter i Danmark, er det nærmest umuligt at få en ”rigtig” chili con carne, men nu får du to top-autentiske chili con carne opskrifter, som begge stammer direkte fra Mexico. Den eneste variation her er, at vi bruger chilifrugter, som kan købes i danske supermarkeder. I Mexico ville man have suppleret med specifikke, tørrede eller røgede chilier, som ikke normalt fås i Danmark.

Scroll ned og læs:

1: Kort om chili con carne.

2: Chili Con Carne med rødvin, chokolade og nelliker (stærk).

3: Chili Con Carne med tre slags bønner, bacon og spidskommen (meget stærk).

 

1: Kort om Chili con Carne.

  • Chili Con carne betyder oversat Chili med kød.
  • Retten varierer meget i styrke fra opskrift til opskrift
  • Modsat f.eks. italienske kødsaucer, reduceres chili con carne markant mere, så retten bliver tykkere.
  • Både ris, stegte kartofler, kartoffelmos og tortillas egner sig godt som tilbehør.
  • I Mexico vil man typisk spise ris eller majs tortillas til chili con carne.
  • Chili con carne er ofte meget rigt på protein.
  • Man kan lave chili con carne med svinekød, kylling og oksekød. Sidstnævnte er mest almindeligt.

 

2: Chili con carne med rødvin, chokolade og nelliker

chili con carneDenne opskrift er utroligt smagfuld, vinøs og lækker. Nellikerne er prikken over i’et, men også den farlige faldgrubbe, som kan smadre retten totalt. Vær meget opmærksom på mængderne, du anvender af krydderier og smag hellere en gang for meget, end en gang for lidt. Du fortjener at smage denne chili con carne, for den smager af Mexico på den helt rigtige måde. Det er fordi, den er helt autentisk, ligesom alle vores andre retter.

Ingredienser til denne chili con carne til 4 personer.

  • 500 gram skært oksekød
  • 1 dåse kidney bønner.
  • 200 gram sorte bønner (skyld grundigt, læg i blød i 5 timer, kog ved svag varme i 2-3 timer til de er bløde, men stadig har bid, køl dem af før de tilsættes).
  • 1,5 stort løg, finthakket.
  • 2 stænger bladselleri, finthakket.
  • 4 fed hvidløg, finthakket.
  • 2 dåser hakkede tomater.
  • 35 gram mørk kvalitetschokolade, hakket.
  • 400 ml rødvin. (f.eks. Rioja).
  • 5 friske jalapeno chili, renset, finthakket (kerner og de hvide tråde er meget stærke, og bør ikke bruges her).
  • 10 skiver syltede japenos.
  • ½ pakke skiveskåret bacon, hakkes meget fint.
  • Stødte nelliker, ½ tske.
  • Oregano, 1 lille spiseskefuld.
  • Basilikum 1 lille spiseskefuld
  • Timian, 1 tske.
  • 1-2 laurbærblad.
  • En potte frisk koriander, grofthakket.

Sådan laver du denne chili con carne opskrift

Varm 3-4 spisesefulde olie op i en dyb stegegryde, tilsæt kødet og lad det brune en smule af. Tag kødet op, læg det til side, mens du steger løg, bladselleri, hvidløg, bacon og de friske chilifrugter. Når løgene er blevet lidt bløde, ilægges kødet på ny og lad så det hele stege sammen i 2 minutter ved middelvarme. Hvis bacon-stykker har afgivet meget fedt, er det en god idé at fjerne en smule af dette, da retten ellers risikerer at blive overdøvet af den røgede baconsmag. Tilsæt da oregano, basilikum, timian, nelliker, laurbærblade og rør rundt mens det steger sammen i 1 minut. Tilsæt da rødvin, bønner, tomater og syltede jalapeno, salt og peber og lad det simre. Retten skal boble og småkoge under låg, men må ikke hamre derudaf. Det er vigtigt at væden reduceres betragteligt. Efter 1 time smages retten til med peber og salt, og kan serveres. Hvis væden ikke er dampet nok af, kan du overveje at tage noget fra selv.

Server retten med den friskhakkede koriander, som man selv drysser over efter smag. Glem alt om cremefraiche. Kolde øller med limeskive, gør underværker til denne chili con carne med chokolade.

 

3: Chili con carne med tre slags bønner, bacon og spidskommen.

chili con carne 1Denne chili con carne er enormt stærk, har masser af smag og fylde, og så er den helt autentisk. Med bacon, svampe, chili og masser af bønner, er den uforfalskede smag af Mexico til stede i hver eneste bid.   Chili er en svær ingrediens, da tolerancen overfor capsaisin er helt forskellig fra person til person, så hvis du planlægger retten til gæstemad, så prøv at lave den i forvejen, så du bedst kan vurdere, om mængden af chili er den rigtige for dig.

Chili con carne opskrift til 4 personer.

  • 500 gram skært oksekød
  • 1 dåse kidney bønner.
  • 200 gram sorte bønner (skyld grundigt, læg i blød i 5 timer, kog ved svag varme i 2-3 timer til de er bløde, men stadig har bid, køl dem af, før de tilsættes).
  • 200 gram pinto bønnner (skyld grundigt, læg i blød i 7 timer, kog ved svag varme i 2-3 timer til de er bløde, men stadig har bid, køl dem af, før de tilsættes).
  • 1,5 stort løg, finthakket.
  • 2 stænger bladselleri, finthakket.
  • 7 fed hvidløg
  • 6  friske jalapeno chili,
  • 2-3 friske jalapeno chilier,
  • 2 tskefulde tørret chilipulver.
  • 2 dåser hakkede tomater.
  • Et glas vand.
  • 10 skiver syltede japenos.
  • 1½ pakke skiveskåret bacon, hakkes meget fint.
  • Oregano, 1 lille spiseskefuld.
  • Basilikum 1 lille spiseskefuld
  • Stødt spidskommen 1½ tske.
  • En potte frisk koriander, grofthakket.

Sådan tilberedes denne chili con carne med bacon.

A: Halver dine chilier, og fjern kerner og de hvide tråde indvendigt. Gem kerner og hvide tråde fra 2 jalapenoer og 1 af dine habanero. Steg chilierne sammen med dine upillede hvidløg på en helt tør pande. Når chilier og hvidløg har fået brune plamager er de færdige. Hvidløgene pilles og halveres. Skær hurtigt chilierne i mindre stykker,  og put så hvidløg, chilier og 1 spiseskefuld olivenolie samt de hvide tråde og kerner, du har lagt til side, i en foodprocessor eller blender. Pulsér til delene er blandet meget sammen og fremstår som en grov puré.

B: Varm 3-4 spisesefulde olie op i en dyb stegegryde ved middelvarme, læg kødet i olien er varm, og lad det brune en smule. Tilsæt løg, bladselleri, bacon. Når løgene er blevet lidt bløde, tilsætter du din chiliblanding (fra punkt ”B”), og rører det grundigt ud, så kødet og grøntsagerne nærmest marineres i din blanding. Det er afgørende, at det ikke brænder på. Tilsæt oregano, basilikum og spidskommen og rør rundt. Tilsæt da bønner, tomater og lidt vand, chilipulver salt og peber og lad det simre. Retten skal boble og småkoge under låg, Det er vigtigt at væden reduceres betragteligt. Efter 1 time smages retten til med peber og salt, og kan serveres. Hvis væden ikke er dampet nok af, kan du overveje at tage noget fra selv. Efter ca. 1½ time er retten færdig, tæskestærk og meget lækker. Kolde øl er vejen frem. Hak korianderen groft, så den kan drysse over retten.

Velbekomme!

Vi håber, du bliver glad for vores to ovenstående opskrifter. Skriv gerne om dine erfaringer med vores to chili con carne opskrifter – og har du selv en god opskrift på chili con carne, vil vi meget gerne se den.

, ,

6 Responses to To chili con carne opskrifter fra Mexico!

  1. Søren 3. november 2013 at 15:55 #

    i den sidste opskrift står der:
    2-3 friske jalapeno chilier,.
    det skal selvfølgelig være 2-3 friske habanero chilli

  2. Anders 13. januar 2014 at 10:18 #

    Hej

    Har prøvet retten med rødvin, chokolade og nelliker. Og det blev ret fantastisk. Så tak for denne opskrift, det bliver ikke sidste gang den tages i brug!
    Jeg har et lille spørgsmål – hvornår tilsættes chokoladen?

  3. karina 6. februar 2014 at 21:44 #

    Øøhhm, sorry.. men chili con carne er da ikke oprindeligt mexicansk?
    Vil nu mene at det er amerikansk, altså fra texas…

    Det ser vildt lækkert ud ellers 😉

    • Jeppe 7. februar 2014 at 8:33 #

      Hej Karina,

      Nej, det er ikke korrekt. Chili con carne er en mexicansk ret, men blev først kendt i San Antonio, Texas, fordi mexicanske husmødre (kaldet Chili Queens) solgte det til forbipasserende på markeder og stræder. Det her med at lave en sammenkogt ret med bønner, kød og chili er en mexicansk idé og det bliver spist over hele landet.

      Hvis du prøver at lave retterne, må du meget gerne skrive, hvordan det gik 🙂

  4. Peter 13. februar 2014 at 4:19 #

    Det er jeg ikke enig med dig i. Fair, Mexicanerne fandt formentlig på det med bønner, for der hører ikke bønner til i en amerikansk chili, men hvis vi ser bort fra det, så har Karina ret i at chili er en amerikansk ret, ikke mexicansk. Skal vi være autentiske, som de vist går meget op i her på siden, så skal den spises med brød til.

  5. Sanne 12. december 2015 at 0:49 #

    Jeg har boet i syd Amerika, er uddannet kok med interesse i madens oprindelse samt kulturelle indflydelser på den og kan bekræfte, at chili con carne ikke er mexikansk. Chili con carne er hvad man kalder texmex mad.
    Chili con carne er en “aflægger” af en Mexikansk ret, med kalkun og chokolade.
    Men hvor langt man skal gå tilbage for at sige at maden er autentisk kan jo diskuteres.
    Der var jo ikke mange krydderier der var “native” inden Spanierne kom til Amerika, men da var der selvfølgelig heller ikke noget der hed Mexico 🙂

Skriv et svar

UA-42442149-3