Autentisk Mexicansk Mad på Mexicansk-Mad.dk

autentisk mexicansk madHer finder du opskrifter på autentisk mexicansk mad!

Hvis du laver en google-søgning på mexicansk mad, vil du få en hel masse resultater på påståede mexicanske retter. Problemet er, at de ikke er mexicanske og faktisk ikke engang minder om mexicansk mad. Ganske ofte er bare der tale om retter, der tilsættes en tacokrydderiblanding eller andre opskrifter der i realiteten intet har med Mexico at gøre. Når alle disse opskrifter alligevel findes på nettet, er det naturligvis fordi, der er relativt stor interesse for mexicansk mad. Mexicansk mad er et verdenskøkken som ikke i tilstrækkelig grad forstås i Danmark. Selv vores kendte tv-kokke laver ikke autentisk mexicansk mad, og der er til dato ikke skrevet eller oversat en ordentlig mexicansk kogebog til dansk. Ej heller vores såkaldte mexicanske restauranter har dybest set særlig meget med mexicansk mad at gøre. Jeg har ofte i stor skuffelse besøgt mexicanske restauranter over hele Danmark, og jo, de serverer en guacamole, tortilla-retter og salsaer, men opskrifterne er ikke mexicanske, men fordanskede texmex-retter , som er mindre stærke og ofte fyldt med ingredienser, som er billige for restauranten. F.eks. oplever man ofte ris i enchiladas eller tacos i Danmark. Det ville man aldrig se i Mexico. Aldrig. Rigtig mexicansk mad er hængt op på traditioner og stolthed – det er ikke bare at vælge mellem enchilada eller fajita med to valgfri slags fyld. Mexicansk mad er en fusion mellem oldgammel aztekisk kogekunst og de invaderende spanieres madlavning. Det kan godt være, at conquistadorerne brændte aztekernes byer ned til grunden og druknede deres præster i kogende olie, men de tog maden til sig og de indfødte adopterede samtidig de retter, som spanierne bragte med sig. Det er et helt unikt mix mellem sydeuropæisk og mellemamerikansk mad, som der bør være respekt omkring, og her bliver altså i den grad svigtet af vores såkaldte mexicanske restauranter. Mexicansk mad skal være fyldt med kærlighed – ikke bare til ingredienserne, men til sammensætningen og harmonierne der opstår, når chili og lime møder koriander, bønner kød og spidskommen og en masse andre lækre ting.

Jeg er ikke kok, jeg har ikke en levnedsmiddelrelateret uddannelse. Til gengæld gennemskuede jeg ofte, at det samfundet og supermarkederne ville bilde mig ind, var mexicansk mad, intet havde med det at gøre. I de seneste 8 år har jeg jævnligt købt mexicanske kogebøger af nogle af de bedste amerikanske og mexicanske kokke, og jeg har slidt og slæbt i køkkenet og frembragt den ene lækre ret efter den anden. En ven fra Californien har i årevis været så venlig at sende mig en masse forskelligartede ingredienser såsom frugter, chilier, krydderier og urter som kan købes overalt på markeder og supermarkeder i det stærkt mexicansk-influerede Los Angeles, så jeg føler, jeg kender det mexicanske køkken rigtig godt. Jeg kender både til de retter, som spises over hele Mexico, og retter som tilhører bestemte egne. Målet med denne hjemmeside er at give danskerne en fornuftig indføring til autentisk mexicansk mad, når nu supermarkederne og de etablerede kokke har smidt håndklædet i ringen. www.mexicansk-mad.dk vil gerne give dig muligheden for at lave de retter, som serveres på mexicanske restauranter og middagsborde i Mexico og det det sydlige USA. Forhåbentlig kan du ved hjælp af denne hjemmeside, få indblik i det mexicanske køkken, og lave mexicansk mad som ingen i din omgangskreds eller familie har smagt før. Jeg håber og tror, du kan bruge denne hjemmeside og mine erfaringer, som en genvej til at finde din egen smag indenfor det mexicanske køkken. Hvis det ikke autentisk, er det altså ikke mexicansk.

Skriv gerne i kommentarfeltet, hvad du synes om vores vision her på mexicansk-mad.dk og har du spørgsmål til opskrifter eller noget andet indenfor mexicansk mad, er du ligeledes meget velkommen til at kontakte os.

, ,

13 Responses to Autentisk Mexicansk Mad på Mexicansk-Mad.dk

 1. Tommy 21. april 2012 at 9:52 #

  Hej,
  Jeg er enig i det, du skriver. Men jeg kan ikke finde ret mange opskrifter på sitet!!!!
  F.eks. leder jeg efter en klassisk tortillas-opskrift, der ikke er “for-dansket” – og det kan jeg ikke finde.
  Flere ÆGTE opskrifter, der er nemme at finde. Tak

  • jeppe 21. april 2012 at 15:18 #

   Hej Tommy. Tak for din besked. Sitet er ret nyt og opdateres ca. 1 gang om ugen med en ny opskrift/artikel. På sigt vil siden blive enorm og have et væld af “rigtige” opskrifter, som du beder om. Tanken er faktisk slet ikke at have fordanskede opskrifter overhovedet. Problemet med autentiske, mexicanske tortillas er, at ingredienserne ikke kan købes i Danmark. Det mel der bruges til tortillas hedder “Masa Harina” og er en slags majsmel der er behandlet med kalk. Det er mig bekendt uopdriveligt i Danmark. Samtidig skal man have en tortilla-presse til at forme dem. Fordi du er min første besøgende som har kommenteret et indlæg, får du hermed lov til at bestemme de næste 5 opskrifter, hvis du ellers gider. Enchiladas, Chili Con Carne, fiskeretter, risretter, salataer, flere salsaer eller guacamole. Hvad kunne du tænke dig?

   • Tommy 22. april 2012 at 10:34 #

    Hej Jeppe,
    For at opskrifterne skal være brugbare, skal ingridienserne kunne opdrives. Dvs. at man til en hvis grad er nødt til at gå på kompromis – f.eks. i forhold til tortillaerne. Jeg synes, du skal præsentere “det ægte” OG et alternativ – så kan folk selv vælge, hvor meget de vil gøre ud af det.
    Jeg kunne godt tænke mig en ægte mexi-udgave af chili con carne og gerne nogle gode salsa-opskrifter.
    Sidst men ikke mindst: Drop tanken om at det skal være NEMT. God mad tager tid og kræver indlevelse. De nemme opskrifter findes der millioner af.
    God fornøjelse med siden 🙂

    • jeppe 23. april 2012 at 20:12 #

     Hej Tommy,
     Det er svært med de tortillas, for jeg kan godt lave en opskrift på majspandekager ala tortillas, men det er altså bare ikke det samme… Masa Harina er hele grundideen bag tortillas, og det kan man ikke få i DK. Jeg laver både nemme og arbejdskrævende opskrifter, men det meste mexicanske mad tager tid at tilberede ingen tvivl om det.

     Jeg har flere gode opskrifter på Chili Con Carne og nogle helt sublime salsaer. Lad os bare sige, de to næste bliver Chili con Carne efterfulgt af en god salsa. Har du flere forslag og ideer, hører jeg dem gerne. Ellers håber jeg, du vil skrive, hvad du synes om de to kommende opskrifter 🙂
     Tak for din tid – håber du får glæde af hjemmesiden.

     Mvh
     Jeppe.

 2. Jim Rolighed 8. august 2012 at 20:33 #

  Hej begge,

  Det er muligt at købe masa harina her http://chilihouse.dk/shop/masa-harina-majsmel-495p.html
  Jeg har ikke selv prøvet det, men det var anbefalet i en anden opskrift jeg læste, god fornøjelse (:

 3. Dennis Finderup 6. februar 2013 at 13:49 #

  Hej

  Hvor blev opskrifterne på Chili con carne af??

  • jeppe 12. april 2013 at 15:41 #

   Hej Dennis.

   Hjemmesiden har desværre stået stille i noget tid. Jeg vil snart genoptage skriverierne og håber, at kunne lægge en håndfuld opskrifter mere på mexicansk-mad.dk indenfor 1-2 uger. Heriblandt vil der naturligvis være en opskrift på chili con carne.

 4. Sina 17. april 2013 at 10:12 #

  Hej med jer,

  tænkte lige at vil bidrage med en opskrift på en appetizer som alle os mexicansk mad elsker holder af. Jeres kommentarer er velkmone!

  Guacamole

  Avocadoerne befries for stenene og moses groft, der tilsættes fint hakket rød eller alm. løg eller scalotte løg. Drysses omhyggeligt med salt og hvid peber samt en fint hakket frisk chili af en eller andet art. En anelse hvidløg/hvidløgspulver, fint hakkede tomater samt masser af frisk presset lime og fint hakkede friske koriander. Man kan tilføje en anelse jomfru olivenolie til at shine det op med. Sættes på køl. Nydes med frisk lavet tortilla chips, Totopos, og hjemme lavede salsa. Velbekomme!!!

  • Laust 20. maj 2013 at 11:36 #

   Guacamole a la Guatemala

   Advocato
   Lime
   Koriander
   Hakkede løg
   Hakkede hårdkogte æg (prøv det, løfter virkelig salsaen)
   Salt
   Peber

   Til sidst et lille trick fra kokken:

   Når du er færdig med advocatoen, så smid ikke stenen i skraldespanden, men gem i stedet én, til salsaen er færdig. Derefter tilsættes stenen igen og Gauamolen kan holde sig længere i køleskabet uden at blive brun.

 5. Jeppe 1. september 2013 at 16:09 #

  I er altså seje! Tak for jeres hjælp og engagement.

  Jeg har for engangs skyld også været aktiv og lavet disse to opskrifter på chili con carne. http://mexicansk-mad.dk/chili-con-carne/

  Jeg hører gerne, hvad I synes om dem 🙂

Skriv et svar

UA-42442149-3